Хочу бути DevOps Engineer: що треба знати та де вчитися

На кожному етапі Вакансія Middle/Senior DevOps Engineer ви маєте “погратися” з конфігурацією проєкту. Це дозволить вам побачити, на що впливають ті чи інші налаштування і де в системі шукати помилки. Маючи прикладні знання, ви зможете забезпечувати стабільність проєктів за будь-яких умов. А це вже гарна основа для успішного старту в ролі DevOps Engineer.

В чому саме полягає суть DevOps-культури?

  • Використовуючи різні інструменти для автоматизації всіх процесів, пов’язаних із розробкою, DevOps інженери забезпечують можливість плавної та синхронної роботи всіх фахівців на проекті.
  • Середня зарплатня DevOps досвідченого рівня (Middle+) становить $5000.
  • Наприклад, я на різних проєктах використовував Python, Go та JavaScript.
  • Можна стати системним архітектором, якщо спеціалісту цікаво розібратися, як працює додаток на всіх етапах свого життєвого циклу – від розробки до підтримки».
  • Для тих, хто хоче дізнатися думку досвідченого System Engineer та DevOps спеціаліста стосовно DevOps кар’єри, радимо переглянути запис вебінару від Миколи Прокопенка.
  • Або Infrastructure Engineer, який займається тільки налаштуванням серверів та середовищ і не співпрацює напряму з розробниками чи замовниками.

Вони розуміють потреби і вимоги бізнесу, його роль в процесі розробки – і будують процес з урахуванням інтересів замовника. Кожну описує «типовий представник» — досвідчений фахівець і просто авторитетний колега, та сама людина, яка знає всі таємні куточки своєї професії. Ми сподіваємося, ці матеріали допоможуть школярам, студентам, перекваліфікантам, студентам і всім тим, хто зацікавлений у виборі ІТ-спеціальності. Цикл не тільки допоможе оцінити перспективи, а й дасть можливість краще зрозуміти індустрію і особливості професії зсередини. Обговорюйте і доповнюйте матеріал в коментарях, щоб зробити його ще корисніше.

DevOps та життєвий цикл додатків

devops engineer це

Одна з важливих переваг докеру – він дозволяє створити одне середовище для розроблення, на яке не будуть впливати ОС та особисті програмно-апаратні налаштування розробників. Це полегшує не тільки розроблення, а й процес випуску продукту, оскільки на релізі ПЗ матиме значно менше конфліктів і проблемних ситуацій. З Docker ви можете автоматизувати процес розгортання та управління програмами в контейнеризованих середовищах.

devops engineer це

Підпишіться на нашу розсилку

Сфера відповідальності DevOps спеціаліста широка, а тому й курс складається аж з 6 модулів. Інженер DevOps допомагає налагодити ефективну роботу розробників з іншими членами команди. Цей спеціаліст об’єднує компетенції як в програмуванні, так і в задачах оптимізації роботи бізнесу.

Як стати девопс інженером?

Щоб отримати доступ до особистих даних кандидатів, увійдіть як роботодавець або зареєструйтеся. ➕ Останній, але не менш значущий плюс — це необов’язкове знання мов програмування. Так, із базою все одно доведеться ознайомитись, але це прийде поступово. Відповідно, це спрощує перехід із системного адміністрування чи навіть з іншої професії у DevOps. Це далеко не повний список активностей, які входять до DevOps-процесів — усе залежить від проєкту та від клієнта. Кожен мікросервіс діє автономно та обслуговує певну бізнес-потребу.

Безперервна інтеграція та розгортання (CI/CD)

devops engineer це

Цей курс вузькоспрямований на вивчення хмарних платформ і отримання професійного сертифіката Google Cloud Professional DevOps Engineer. Це комплексна програма готує до роботи зі службами Google Cloud, навчає принципів SRE, методам моніторингу та усунення несправностей. DevOps-інженерами називають фахівців, що впроваджують на проекті DevOps-практики. Супер детально можна ознайомитися на Github — у відмінному roadmap для вивчення та підготовки, а я зроблю акцент на найважливіших аспектах і галузях знань. Це досить непоганий результат як для поточного стану українського ІТ.

Що таке DevOps? Які обов’язки DevOps спеціаліста?

Раніше кожним додатком займався окремий сервер – будь-які зміни в його роботі могли вплинути на роботу додатку. Завдяки контейнерам додатки стають ізольованими і запускаються окремо – кожен на своїй віртуальній машині. Якщо відбувається збій, не потрібно витрачати час на пошук причини.

Коли необхідно обслуговувати цілий парк серверів, доводиться робити багато однотипних операцій. Це довго і складно, а ще ручна робота підвищує шанс помилки. З їх допомогою створюють скрипт, який зручно читати і програмістам, і DevOps-інженерам, і системним адміністраторам. Цей скрипт допомагає проводити однакові операції на серверах автоматично.

DevOps дає переваги в управлінні випуском програмного забезпечення для організації шляхом стандартизації середовища розробки. Події, можна легко відстежувати, а також дозволяти документовані процеси управління і докладні звіти. Підхід DevOps надає розробникам більше контролю над середовищем, надаючи інфраструктурі більш орієнтоване на розуміння.

Безпосередній процес створення програмного забезпечення з нуля до готового продукту на першій стадії, а також процес внесення змін на кожному з наступних циклів також передбачає участь девопс-інженера. Це можуть бути як розробники, які проявили інтерес до адміністрування, так і системні адміністратори, які пристрасно захоплені написанням скриптів і кодуванням. В обох випадках DevOps Engineer володіє крос-функціональними навичками, які вимагають глибоких знань і практичного досвіду.

В чому ж секрет концепції DevOps та які фахівці здатні втілити її в життя? У цій статті ми розповімо про професію DevOps-інженера, а також поділимось роадмапою, яка допоможе вирости із системного адміністратора до практика DevOps. Поділ завдань та обов’язків дозволяє ефективніше використовувати людські ресурси. DevOps допомагає об’єднуватись у команди, при цьому з різними доступами, середовищами, завданнями. Учасники команди точно зможуть грамотно розподілити завдання між собою так, щоб не було повторень і жодна ділянка не залишилася поза увагою. Це необхідно для ефективної та швидкої, а також злагодженої роботи команди.

DevOps інженери відіграють вирішальну роль у злагодженій роботі всього технологічного процесу, тому пройти курс за пару місяців і зрозуміти всі нюанси роботи неможливо. Однак структурована програма для початку допоможе уникнути багатьох помилок під час навчання та легше перейти з іншої спеціальності. Навички, необхідні для DevOps інженерів, є досить різноманітними.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *