Хто такий DevOps Engineer: обовязки, завдання та необхідні навички

Насправді вони перетинаються, але відносяться до різних сфер. Третє – це прискорення зворотного зв’язку від користувача. Якщо у нього є зауваження, ми можемо відразу вносити зміни і тут же оновлювати додаток». Azure від Microsoft – azure.microsoft.com – надає можливість безоплатного облікового запису для створення, розгортання та керування програмами в кількох Вакансія Middle/Senior DevOps Engineer хмарах. Зібрали «шпаргалку», чим відрізняються скіли для девопс-розробника залежно від рівня фахівців.

Jenkins / GitLab CI / Circle CI / GitHub Actions

Лектором курсу виступає практик з досвідом понад 5 років у міжнародних компаніях. Найважливіший принцип DevOps-культури – саме вирішувати проблему, а не просто застосовувати DevOps-практики. Більш того, ці практики впроваджують не “на чиїйсь стороні”, а у весь продукт.

devops engineer це

Які знання необхідні для DevOps?

Це методи, що об’єднують в одному процесі розробку, тестування та розгортання програмного забезпечення, як і в Agile. Але, на відміну до підходу в Agile, методи DevOps об’єднують і команду експлуатації, розширюючи автоматизацію та взаємодію між усіма ланками життєвого циклу програми чи додатка. Спочатку терміном DevOps описували лише сам підхід до розробки софта, але потім цим терміном почали називати нову професію. За статистикою, при DevOps-підході кількість багів при розгортанні програми скорочується вп’ятеро.

DevOps-інженер: обовʼязки, must-have навички та зарплати

Використовувати програмний продукт будуть не інженери, але вони також мають важливі завдання на цьому етапі. Необхідно ретельно стежити за продуктивністю програмного забезпечення, будь-якими збоями та помилками, які можуть виникнути в процесі, фідбеком користувачів, а також можливі простої. Ця інформація важлива для планування подальших змін та доопрацювань у продукті. DevOps-інженер – це фахівець, який займається реалізацією та підтримкою практик та інструментів DevOps у рамках процесів розробки та управління програмними системами. Раніше між розробниками і підтримкою (т.зв. operations) існував бар’єр. Звучить парадоксально, але у них були різні цілі і KPI, хоча вони й працювали над спільним проектом.

Текст, який буде надіслано нашим редакторам:

Моя рекомендація — AWS, Terraform, Kubernetes, Prometheus Stack, EFK. Звучить просто, на ділі — адище з купи інформації, великий поріг входження і навчання не менше ніж рік. Якщо розпорошуватися і додати ще фішечок — є ймовірність закінчити навчання в той момент, коли технологія застаріла і більше нікому не потрібна.

Кар’єра для DevOps інженера

Так, це вже не просто архітектура, це також і  менеджмент, але це не означає, що шляхи можуть зливатися. Майже завжди йде після CI та відповідає вже за саму доставку готового продукту до користувача чи на клієнтську інфраструктуру. При налаштуванні CD також знадобляться знання Linux, як і знання мережі та різних протоколів (SSH, SFTP, WINRM чи банальні bastion-сервера). Тут також потрібні знання Docker, Ansible чи популярний на сьогодні Helm. Так, попит завжди був високий, але через брак кваліфікованих кадрів клієнти йдуть на поступки і готові пропонувати привабливі умови для інженера. Тому методику DevOps запровадили в якості «з’єднувального елементу» між двома командами задля покращення результату та підвищення швидкості процесів.

Що почитати — Telegram канали

Ми заощадили вам час і підібрали кілька навчальних програм, з якими можна зробити перші кроки до омріяного оферу. DevOps-інженер повинен розуміти, на якому сервері буде встановлено продукт, в якому середовищі буде запускатися, з якими сервісами буде взаємодіяти. Білд-інженер – це скоріше роль, яку можна виконувати на проекті.

Якщо в IT ви не перший рік, цінним буде досвід системного адміністратора. Часто в роботі потрібні знання обслуговування систем, налаштування та підтримки мереж, комп’ютерів, серверів, телефонії та інших пристроїв. Будь-який розробник чи тестувальник може відносно легко перейти у DevOps. Щодо задач у сфері DevOps, то тут рівень знань визначає специфіку та складність роботи.

Девопс розробники використовують її для створення та налаштування CI/CD. Вона дозволяє виконувати дії після доставлення коду до GitHub-репозиторію, наприклад компіляцію, тестування і розгортання. Linux – сімейство операційних систем з відкритим вихідним кодом. DevOps інженери тісно працюють з даним різновидом ОС, наприклад він важливий при конфігурації CI/CD контейнерів, автоматизації збірки, виконання білдів, роботі з артефактами тощо. Вам потрібно знати основи лінукс, включаючи встановлення, налаштування та підтримку даної ОС.

Він допомагає зменшити час між написанням коду та його впровадженням. GitHub, GitLab та Bitbucket – це вебсховища, в яких зберігається код вашого проєкту, над яким працює команда. Також вони мають низку вбудованих функцій, котрі будуть важливі в тому числі і в роботі девопс спеціаліста. Ідеальним варіантом буде, якщо ви вивчите роботу і з GitHub, і з GitLab. Git – розподілена система контролю версій, якою користуються розробники задля фіксування свого прогресу та простішого ведення спільного розроблення.

Завдання DevOps полягає в узгодженні розробки й постачання програмного забезпечення із його використанням. Це завдання часто вирішується за допомогою автоматичних засобів. Методологію зосереджено на стандартизації середовищ розробки з метою забезпечення швидкої підготовки випусків. 👉 Головні задачі DevOps-інженера — зробити так, щоб автоматизації було якнайбільше та щоб вона прискорювала розробку та операційні процеси у команді.

devops engineer це

Запуск серверів, конфігурація програми, розгортання — за DevOps все має бути автоматизовано. Для моделювання інфраструктури популярні Terraform та Cloudformation for AWS. Для управління конфігураціями — Ansible, Chef, Saltstack та Puppet. Безперервна інтеграція та безперервне розгортання — ключова частина методології DevOps.

Простіший спосіб — це пошукати онлайн-курси, взяти список тем і самостійно пройтися по ним. До прикладу, важливий аспект DevOps методології — це CI/CD, він буде у списку всіх курсів. Потім переходите до наступних тем, і так можна рухатися до того моменту, коли ви будете мати загальне розуміння всіх аспектів. ➕ Також не можу не відзначити тісну кооперацію між командами розробників, тестувальників та інших учасників розробки програмного продукту. Це дає можливість заглибитися в проєкт і, як результат, пришвидшити його вихід на ринок. Будь-які процеси повинні відбуватися з певною метою, тому потрібно вміти чути стейкхолдерів, команди — і пропонувати для них цінність.

devops engineer це

➕ З цього випливає інший плюс, а саме — довгострокова актуальність професії. Попри стрімкий розвиток технологій принципи роботи не можуть кардинально змінитися за один чи навіть п’ять років. Сервера та Linux нікуди не дінуться та будуть актуальні й через десять років. ➕ Під час роботи DevOps-інженером ти стикаєшся з великою кількістю різноманітних завдань, які часто не схожі одне на одне. Завдяки цьому ця професія і після багатьох років залишається цікавою.

Розробникам навчальна програма допоможе розібратися в процесах роботи над автоматизацією та написанні інфраструктурного коду. Програма курсу доволі розширена, а тому навчання триває 10 місяців з двома заняттями на тиждень. Передбачена як офлайн форма навчання для мешканців столиці, так і онлайн підготовка для всіх охочих з інших міст. Інженер DevOps – це багатофункціональний фахівець, і його навички повинні охоплювати безліч аспектів розробки та експлуатації програмного забезпечення.

Фахівець з DevOps особливо необхідний, коли на проєкті є проблеми зі стабільністю, масштабуванням, або коли процес створення продукту надто затягується. Методологія DevOps – це спосіб організації процесів та інфраструктури таким чином, щоб забезпечити безперервний перебіг розробки. Вона дозволяє скоротити терміни виконання певних завдань, і навіть поліпшує взаємодію між фахівцями різних напрямів. Курс допоможе спеціалістам розробляти та оптимізувати продукти з високим рівнем стійкості до відмов і збоїв.

  • Будь-який розробник чи тестувальник може відносно легко перейти у DevOps.
  • На сьогодні DevOps інженер – одна з найнеобхідніших позицій в компаніях, де розробляються продукти.
  • Дехто може вважати, що йдеться про системних адміністраторів.
  • Вони знають специфіку роботи програмістів, тестувальників, системних адміністраторів і допомагають спростити їх роботу.
  • Ця версія для швидкого перегляду може бути гіршою за оригінал резюме.
  • Як я згадував раніше, DevOps складається з різних аспектів — таких собі точок відповідальності, з якими ви або працювали, або ще будете працювати.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *